21 maart 2018 – Gemeenteraadsverkiezingen

[Lees in het Engels/Italiaans] Op woensdag 21 maart gaan 335 Nederlandse gemeentes stemmen voor hun gemeenteraden, die gaan dan de volgende vier jaar regeren. Als vroeger geschreven,  ik denk dat het stemmen onze plicht en recht is, en echt belangrijk is. Echter moeten we heel bewust gaan stemmen, en proberen zoveel mogelijk ons objectief te informeren. Dus als beloofd, deel ik hier wat info’s die ik heb verzameld.

Wanneer? 21 maart 2018, van 7:30 tot 21:00
Wie gaat stemmen? Alle stadsbewoners, 18 jaar of ouder, uit Nederland of andere Europese landen, of extra Europese mensen die meer dan vijf jaar in Nederland zijn geregistreerd.
Let op dat je moet bij je eigen gemeente ingeschreven zijn sinds vroeger dan 5 februari 2018 (ook als je verhuisd bent), om de stempas te krijgen
Hoe? Neem je stempas en een identiteitbewijs mee
Waar? Er zijn meerdere stemlokalen. In Eindhoven zijn er 125 (kaart voor Eindhoven). Voor de andere gemeentes probeer even te Googlen verkiezingen gemeenteraad waar kan ik stemmen
Wie te stemmen? Dit moet je zelf bepalen ( 😉 ), maar als je zoals mij nog twijfelt, er bestaat een soort test die je gaat helpen met je beslissing.
Sinds dit jaar ga ik voor de eerste keer stemmen, heb ik geen duidelijk idee over de partijen, en ik wil proberen zonder vooroordelen te starten.
Aan de ene kant, twijfel ik een beetje over het resultaat en over het systeem achter de test. Aan de andere kant, dit middel geeft een goede overzicht over de programma’s van de partijen (ongeacht de politieke richting).
Voor elke thema kan je zien welke partijen stemmen voor en tegen. Zo kan je stemmen de partij die prioriteit geeft aan wat je belangrijker vindt.
Er bestaan twee versies,

 • https://www.gemeentekieswijzer.nl
  Voor alle Nederlandse gemeentes
  Gaat over 30 tastbare thema’s
  Meerkeuze: eensneutraal of oneens
  En als je op Bekijk de standpunten van de partijen klikt, kan je het antwoord van de partijen over dit thema zien, met een uitleg
  De partij Denk deelt niet aan dit systeem
 • https://eindhoven.mijnstem.nl/survey/55a6affa9434db/start
  Specifiek gemaakt voor Eindhoven
  Er bestaat een Engelse versie
  De thema’s zijn weer tastbaar
  Je geeft antwoord op een visual analogue scale: van links helemaal eens naar rechts helemaal onseens, je kan goed bepalen of en hoe je die boodschap goedkeurt. En als je op Lees motivering alle partijen klikt, kan je zien waar op de scale de partijen zijn (tot max 5 partijen tegelijk) en kan je dus hem verkelijken.

** Persoonlijke ervaring **
Ik heb allebei tests uitgeprobeerd…en vond het best lastig om over een paar thema’s the bepalen, vooral bij de eerste test: als ze zeggen dat na een financiele overweging moet worden afgezien van de bouw van een familiezwembad bij de Tongelreep, hoe kan ik nog die familiezwembad willen? Als ze zeggen dat er geen geld voor staat, dan kan ik niet tegen stemmen.

En allerlaatste nieuws…in Twente is er een meisje die candidaat is en is pas 14 (!!!!!!!) :O

Succes met het stemmen! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s