10 redenen om Nederlands te leren

[Lees in het Engels/Italiaans] Wat tijd geleden heb ik een post geschreven met tips om Nederlands te leren spreken (Hoe begin je Nederlands te spreken, echt?).
“Waarom zou je dat willen doen? In Nederland kan je overleven zonder Nederlands te spreken.” Dat is waar, maar ik ben nog overtuigd dat de plaatselijke taal spreken een groot verschil kan maken. Aan de andere kant, weet ik alleszins dat Nederlanders zo goed Engels kunnen, dat we buitenlanders worden makkelijk teleurgesteld.
Maar er zijn duizend redenen waarom ik het echt belangrijk vind (vooral als je langer in Nederland wil wonen). Hier vind je mijn top 10

 1. Je kan zonder Nederlands overleven. Waar, maar dat klinkt al raar. We zijn niet naar Nederland aangekomen om te overleven, maar te leven. Een ervaring, een periode van ons leven, een Erasmus, een werk…noem het maar. Maar ik zet het in dat niemand vertrok zeggend “ik ga in Nederland overleven”
 2. Mensen stellen op prijs dat we Nederlands proberen te leren. Ik denk dat ze waarderen onze moeite om te leren, integreren, zelf proberen zonder hulp of verandering te vragen. Verder, spreken sommige Nederlanders liever hun eigen taal (wie doet dat niet, trouwens)
 3. Vermijd een derde taal als dat mogelijk is. Overal, vind ik altijd beter de eigene taal van een van de twee spreken. Zo kan tenminste een van de twee de taal goed beheren. Maar het niveau moet redelijk goed zijn: stel dat je met een Nederlander in gesprek bent. Neem ook aan dat je niet Engels bent, en dat jullie twee geen Engels studeren (dat is, allebei niveaus Engels zijn constant met tijd). De toestand kan dus case 1 of case 2 in de beelden hieronder zijn
  Graph
  Language level (case 1)
  GraphInverse
  Language level (case 2)

  Onder case 1 zal er een moment komen (T1) wanneer je niveau Nederlands beter dan je niveau Engels zal zijn en dus mag je beter Nederlands spreken (ookal het niveau Engels van je gesprekpartner nog hoger is).
  Onder case 2 staat er een grijze periode tussen T1 en T2 waarin je niveau Nederlands hoger dan het niveau Engels van de andere is, maar toch lager dan je eigen niveau Engels. Waarschijnlijk spreek je dus liever Engels, maar kan Nederlands handig zijn.
  Voor T1 is het waarschijnlijk lastig Nederlands proberen te spreken, maar sindsdien mag je een poging geven. En vanaf T2 moet dat goed komen.
  PS. de leercurve is absoluut niet linear, ik weet het. Maar dat maakt het beeld een stuk simpeler.

 4. Beter communiceren. Het is waar dat in Nederland men best goed met het Engels kan overleven, vooral in bepaalde werkplekken. Maar als je in Nederland woont, dan kom je andere situaties tegen. In bepaalde situaties is Nederlands handig voor mij geweest om beter te communiceren. Een keer met de kapper, de andere met de huisarts en de loodgieter
 5. Vrije keuzes. Je moet niet voor een bepaalde kapper/huisarts/loodgieter kiezen omdat hij/zij Engels spreekt. Je begint dan echt in Nederland te leven en vrij te voelen
 6. Betere keuzes. Je kan dan goed opletten op hinderlagen, tenminste diegene die gebaseerd op de taal zijn. Mensen (uit Nederland en niet) die willen gebruik maken van dit gebrek.  Je kan dan (bijna) als goed als Nederlanders diensten handelen
 7. Gemakkelijk. Je krijgt die lange brieven van de Belastingdienst, of de verzekeraar bijvoorbeeld. Misschien ookal je Nederlands spreekt, kan je het niet helemaal begrijpen, maar overal kan je tenminste de onderwerp begrijpen
 8. Integratie. Stel dat je naar een groep Nederlanders loopt. Ze hoeven niet naar Engels te schakelen door jouw. Misschien moeten ze wel langzamer praten of iets herhalen. Maar je gaat niet meer echt anders zijn. Integratie is een groot woord, maar de taal spreken is een goede eerste stap.
 9. Karakter van mensen verandert met de omstandigheden. En ik vind dat dat gebeurt ook met het spreken van verschillende talen. Ik hou van het “echte” Nederlander ontmoeten, en ik merk ook het verschil met dezelfde persoon als zij/hij Engels met mij spreekt.
 10. Maar vooral

  If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to him in his language, that goes to his heart.

  Nelson Mandela

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s