Bloed geven in Nederland

[Read in English] Weet je die dingen die je al lang zou willen doen, maar die je blijft uitstellen, omdat ze wat tijd kosten?
Precies daarvoor,  bloed geven is voor een paar jaar op mijn to-do lijst gebleven.
Maar ik wilde dat graag doen, omdat het zo belangrijk is en tegelijkertijd weinig moeite kost. Het is waard. Denk maar aan die mensen die gered worden door je bloed.
En dit is mijn persoonlijke mening (geen sponsor bedoel ik), ik moet gewoon schrijven wat ik belangrijk vind. Zo gezegd,

Hoe kan je in Nederland bloed geven?

Volgens mij is er pas een bedrijf dat bloed donaties in Nederland regelt – Sanquin (ik hoor graag als jullie weten iets anders!). Je hoeft geen Nederlands te spreken om bloed te kunnen doneren – een ding dit ik tof find, en anders van wat ik had vroeger gehoord. Het personeel kan perfect in het Engels. Je moet de stappen hier beneden doen:

 1. online registreren- klik op
  Nederlands:https://www.sanquin.nl/bloed-geven/aanmelding-bloeddonor/
  Engelshttps://www.sanquin.nl/en/become-a-donor/registration-donor/
  vul het formulier in met de gevraagde informatie en verzend
 2. maak een eerste afspraak
  binnen 10 dagen neemt het personeel van Sanquin contact met je op om een eerst afspraak met je te maken.
 3. eerste afspraak
  op de afgesproken datum je moet jezelf bij de balie melden (met identiteitsbewijs), waarvan je gaat een formlier krijgen. Je moet dat invullen, aan de balie teruggeven en maar wachten op de aarts.
  Tijdens het gesprek met de dokter, hij/zij gaat je bloedruk, je bloedsuikerwaarden, je gewicht en lengte checken, en jullie gaan samen de vragenlijst heerlezen.
  Daarna, mag je een klein busje bloed geven die getest gaat worden voor besmettelijke ziekten
 4. je krijgt de oproepkaart
  nadat je bloed en formulier zijn gecontroleerd, als ze goedkeurd zijn, krijg je de oproepkaart thuis.
  img_20180825_1957061-e1535220645180.jpgMet die kaart kan je bloed gaan geven in de volgende twee weken (zonder afspraak – je mag gewoon binnen de bloedbank lopen).
  Als je tijdens die twee weken niet kan doneren, mag je de datum veranderen op de website (www.sanquin.nl/oproepkaart) of via telefoon.
  Verder, als iets bijzonder tussen tijd 3. en 4. is gebeurd (kan een reis zijn of het gebruik van drugs) zou je moeten checken of je nog mag doneren (online www.sanquin.nl/donortest, of via ttelefoon).
 5. bloed doneren
  Uitendelijk mag je bloed geven! Ga met je identiteitsbewijs en de oproepkaart naar de bloedbank. Je mag weer jezelf aan de balie melden, een formulier invullen, een kort gesprek met een arts/verpleegster (weet ik niet zeker) hebben en gaan doneren.

Mijn ervaring

Ik heb hier in Nederland voor het eerst bloed gegeven. Ik was een beetje twijfelzuchtig/angstig want ik hou niet van naalden en ziekenhuizen (wie is, trouwens), maar mijn vriend was ontzettend zelfverzekerd, en hij heeft me gerustgesteld.
Het personeel is ook echt vriendelijk en zorgzaam geweest: tijdens het initiele gesprek met de arts/verpleegster, ze vroeg me wanneer had ik laatst gegeten. Aangezien ik al lang zonder eten was, en dat kon invloed op mijn maag na de donatie hebben, kwam ze mee naar de bijkeuken om een broodje me te geven. Echter bleef de mevrouw bij de bijkeuken te checken of ik het broodje opat
 🤣 zo lief! 😍😍
Ook tijdens de donatie kwamen de verpleegsters een paar keer om te checken, en vooral aan het einde: ik moest even stil blijven, dan proberen een paar minuten zitten en uitendelijk proberen te staan. Misschien zijn deze normale procedures, maar ik voelde mezelf verwend 😍😍
Verder, gebruiken geen normale pleister, echt fijn voor de huid!

Dus geen zorgen…als ik kan, kan jij ook! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s